Ha már folyósított személyi kölcsönnel rendelkezel, bármikor dönthetsz úgy, hogy azt a törlesztési futamidő során részben vagy teljes egészében előtörleszted. A részleges előtörlesztést választhatod a teljes futamidő alatt többször is.

Akár megváltoztak a kölcsön folyósításakor fennálló körülményeid, akár csak újrakalkuláltad a lehetőségeidet, érdemes lehet csökkentened a fennálló tőketartozásod összegét. Ez még akkor is igaz, ha emiatt előtörlesztési díjat kell fizetned. Ennek értéke bankonként eltérő mértékű: személyi kölcsön előtörlesztés esetén jellemzően az előtörleszteni kívánt összeg 1-3 százaléka között mozog. Ezen költségeket is figyelembe véve ajánlatos minimum három havi törlesztő részletnek megfelelő összegben kezdeményezned az előtörlesztést.

És hogy miért érdemes előre befizetned? Mert a személyi kölcsön előtörlesztés után már az alacsonyabb tőketartozás összegére számolja a bank a kamat és kezelési költség kötelezettséged, így ezekkel és az előtörlesztett összeggel arányosan csökken vagy a havi törlesztő részleted, vagy a hitelkötelezettséged időtartama.

Arra is van lehetőséged, hogy a teljes tartozásod visszafizesd még a futamidő lejárta előtt, ebben az esetben végtörlesztést kell kérned. Ekkor a teljes tőketartozás összegére kerül felszámításra a fizetendő előtörlesztési díj. Ilyen feltételek mellett bátran belevághatsz a kölcsön igénylésébe, hiszen a személyi kölcsön előtörlesztés segítségével vagy hamarabb kifizetheted a kölcsönöd, vagy felszabadíthatod a hitelfizetésre szánt pénzed egy részét, ezt pedig újabb céljaid megvalósítására fordíthatod.